Behandelingen

Voordat we je goed kunnen helpen, willen we eerst een beetje meer over jou weten. Dat betekent dat we je vragen stellen over je klachten, wensen en verwachtingen. We bekijken wat er precies in je mond aan de hand is. We leggen dit naast alle andere informatie die we van je hebben om zo te begrijpen hoe het is ontstaan. We leggen het je dat zo goed mogelijk uit welke mogelijkheden er zijn om het te verbeteren. Zo maken we een plan wat goed aansluit bij wat jij wil.

We gunnen iedereen een bezoek aan de mondhygiënist. Dus niet alleen als je zelf iets ziet of voelt. Het liefste houden we namelijk monden mooi en gezond. Uiteraard ben je ook welkom als je zelf wel wat is opgevallen, bijvoorbeeld:

  • Je hebt soms wat bloed bij het poetsen, flossen of als je in een appel bijt
  • Een vieze adem of onfrisse smaak in de mond
  • Rood of opgezwollen tandvlees
  • Tandsteen en tandaanslag (verkleuringen)
  • Terugtrekkend tandvlees
  • Terugkerende cariës (gaatjes) in tanden en kiezen
  • Gevoelige tanden


In geval van ziekte kan je mond je nog zieker maken. Ook heb je vaak meer risico op aandoeningen in je mond. Heb je vrienden, kennissen of familie die een van de genoemde aandoeningen heeft? Wijs hem/haar dan hierop, want heel veel mensen hebben hier geen weet van. Wij zijn er graag zo vroeg mogelijk bij.

Kost elke zwangerschap een tand? Dat hoeft zeker niet! Bovendien kan een gezonde mond het risico op een miskraam, vroeggeboorte of laaggewicht beperken.Kinderen die wisselen hebben kwetsbare plekken in hun mond. Bij doorbraak kan het gebit extra bescherming gebruiken.

Last vandrempelvrees?

Wilt u eerst wat meer weten voordat je je laat behandelen? Geen enkel probleem. Je kunt een afspraak maken met de mondhygiënepraktijk voor een gratis check of kom gewoon eventjes langs voor een kopje koffie.

In bepaalde situaties heeft uw gebit en mondgezondheid extra aandacht nodig als u:

  • Diabetespatiënt bent
  • Hart- of vaatziekten
  • Implantaten of beugel
  • Verminderde weerstand (bijvoorbeeld door medicatie of auto-immuunziekte)
  • Kinderwens en zwangerschap

Om een gezonde mond te krijgen en te houden is de juiste dagelijkse mondverzorging essentieel. Als onderdeel van elke gebitsreiniging of tandvleesbehandeling besteedt uw mondzorgspecialist daarom uitgebreid aandacht aan persoonlijke adviezen en mondhygiënische instructies.

Met de juiste mondzorgmiddelen, zoals de goede maat ragers of stokers, en het aanleren van de juiste verzorgingstechnieken behoudt u de resultaten van de behandeling en voorkomt u nieuwe tandvleesproblemen.

Door tandsteen en een ongezonde lifestyle kan tandvleesontsteking ontstaan.
Gevoelig, gezwollen of bloedend tandvlees (bij het poetsen) en een onaangename geur kunnen hier symptomen van zijn. Zo’n ontsteking heet gingivitis, of in een verder gevorderd stadium parodontitis.
Wanneer u tandvleesproblemen niet aanpakt, kan dat vervelende gevolgen hebben, zoals het losraken of zelfs het verliezen van tanden en kiezen en andere gezondheidsproblemen.

Een ontsteking begint met bacteriën die het tandvlees irriteren. Hierdoor zwelt het op en ontstaan er verdiepte pockets (ruimtes) tussen de tand en het tandvlees. Bij tandvleesbehandeling reinigen we niet alleen de tanden, maar ook het worteloppervlak onder het tandvlees. Door zo’n professionele behandeling krijgt het tandvlees de kans om weer gezond worden. Als het tandvlees erg gevoelig is, kan de mondhygiënist het tandvlees verdoven, zodat de behandeling niet pijnlijk is. Tijdens een uitgebreid intake-onderzoek checken we eerst de conditie van uw tandvlees. Op basis hiervan maken we een persoonlijk behandelplan.

Een schoon gebit is een gezond gebit.
Tijdens een gebitsreiniging maken we het hele gebit grondig schoon. Tandsteen, tandplak en aanslag worden verwijderd, zodat de tanden weer mooi wit zijn en schoon en fris aanvoelen.

Door het gebit regelmatig professioneel te laten reinigen en de adviezen van de mondhygiënist op te volgen, blijft het gebit en het tandvlees gezond en voorkomt u onnodige klachten. Gebitsreiniging valt onder preventieve mondzorg.

‘Jong geleerd is oud gedaan!’ MondClinic geeft bij kinderen en tieners de hoogste prioriteit aan preventie. Door het op jonge leeftijd aanleren van goede mondgewoonten kunnen veelvoorkomende problemen zoals cariës (gaatjes,) tanderosie en tandvleesproblemen voorkomen worden.

Tijdens een preventie afspraak wordt er gekeken naar de mondhygiëne van uw kind. Met behulp van een speciale kleurstof wordt aangetoond op welke plaatsen in het gebit er na het poetsen nog tandplak is blijven zitten. Uitgebreide poetsinstructies, met de eigen tandenborstel, leren zowel het kind als de ouder hoe het gebit optimaal schoongehouden kan worden.

Omdat voedingsgewoonten een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontstaan van gebitsproblemen, wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. De mondhygiënist kan u adviseren en helpen bij het vinden van alternatieven voor voedingsmiddelen of dranken die het gebit aantasten.
De frequentie waarop een kind wordt geadviseerd de mondhygiënist te bezoeken wordt bepaald op basis van het persoonlijke cariësrisico.

De gezondheid van de mond is voor mensen met implantaten net zo belangrijk als voor mensen die hun eigen tanden nog hebben. Misschien nog wel belangrijker. Gebitsimplantaten zijn namelijk moeilijk te reinigen, met een groter risico op tandvleesproblemen als gevolg. Hetzelfde geldt voor gebitsprothesen, die tegenwoordig vaak met een magneet- of kliksysteem in de kaak worden geklikt.

Een kunstgebit (gebitsprothese) wordt op een andere manier gereinigd dan de eigen tanden. Bovendien kan er in de mond, net zo goed als bij de eigen tanden, tandsteen ontstaan rond de bevestigingspunten. Hierdoor loopt u het risico op geirriteerd tandvlees een kunt u last krijgen van een ontsteking.

In elke mond bevinden zich duizenden bacteriën. Dit hoort zo en de meeste van deze bacteriën zijn niet schadelijk. In normale situaties wordt de ‘mondcultuur’ door het speeksel en een goede mondhygiëne in balans gehouden. Als de balans in de mond verstoord is, kunnen schadelijke bacteriën de overhand krijgen.
Dit heeft tandvleesproblemen tot gevolg, die soms niet met alleen tandvleesbehandeling te verhelpen zijn.

Als er een indicatie is dat er in de mond sprake is van schadelijke bacteriën, adviseert de mondhygiënist een bacteriologisch onderzoek te doen. Bij dit onderzoek wordt met vloeistof uit de pockets een kweek gemaakt. Afhankelijk van de uitslag van de kweek adviseren we een tandvleesbehandeling met eventueel antibiotica.

Een mooi wit en stralend gebit is een visitekaartje. Het is daarom begrijpelijk dat veel mensen overwegen om het gebit te laten bleken. Er zijn tegenwoordig allerlei verschillende manieren om het gebit te bleken. Vele hiervan zijn echter niet zonder risico en bovendien is bleken niet voor ieder gebit mogelijk.

Verkleuringen aan het gebit zijn vaak het gevolg van aanslag, die ontstaat door oa. thee, koffie, rode wijn en roken. Deze aanslag is door de mondhygiënist makkelijk te verwijderen tijdens een gebitsreiniging. De tanden voelen hierna weer fris en schoon aan en zijn soms tinten lichter.

Als het glazuur van de tanden echt verkleurd is, is het in sommige gevallen mogelijk om de tanden te bleken. Voor een zo goed mogelijk resultaat en om het tandvlees minimaal aan te tasten kiest MondClinic ervoor om niet te bleken met een UV-lamp, maar met op maat gemaakte bleeklepels.
Het voordeel van deze methode is dat u eenmalig investeert in het maken van de bleeklepels, maar ze daarna thuis kan blijven gebruiken om het gebit zo nu en dan weer even op te lichten.

Om te beoordelen of het bij uw gebit mogelijk en aanbevolen is om te bleken, is het bij MondClinic mogelijk kosteloos en vrijblijvend een kort consult in te plannen.